Prečo nenávidím vianoce.




A je to tu zas. Vianoce. "sviatky pokoja a lásky” a pre mňa jedno z najhorších období v roku. Prečo?

Všetci hovoria že sú to sviatky “oddychu a radosti” no ak si pod oddychom predstavujú behanie po obchodoch, zháňanie stromčekov, ozdôb, pečenie/varenie na večeru ( a následné upratovanie), balenie darčekov, odpratávanie snehu z pred dverí/chodníku/ auta tak im to neberiem  ale ja si pod oddychom predstavujem niečo trochu iné. 


 Už od malička nám tlačia do hlavy že je to celé o tom ako sa rodina stretne zabaví, že je to tradícia  atd. a že to vôbec nie je o darčekoch a peniazoch, ale väčšinu dnešných ľudí/detí vôbec nezaujímajú tradície ani to že sa stretnú s rodinou.  Zaujíma ich  hlavne to či dostanú nový iphone/ macbook/ auto/byt/jednorožca  a tým to končí. Normálne mi je smutno keď idem do nakúpeného centra a vidím rodičov ako sa doslova o tie veci bijú  len aby si tým mohli kúpiť svoje deti.

 Potom sú tu tí “úžasný a šťastný” premotivovaní ľudia ktorí s tým začnú každého otravovať už v októbri, hovoria aké darčeky komu kúpia, ako budú mať zladené ozdoby na stromček, ako sa tešia že sú vianoce, ozdobujú si izby/domy svetielkami a nápismi typu “be happy its christmas” zdielajú každú jednu sprostosť o tom ako sa blížia vianoce na fb, fotia si vianočné kelímky v starbuckse píšu o tom 67489544 článkov na blogy ,natáčajú o tom rozne tagy/DIY videá ako si urobiť nevkusné ozdoby do izby.

A nakoniec to najlepšie -  ľudia ktorí si na seba nespomenú celý rok ale na vianoce tvária ako sa majú radi a dávajú si predražené darčeky ktoré by si najradšej nechali. Niektorí si nespomenú na narodeniny/meniny/veľkú noc, celý rok sa ani neozvú ale akonáhle prídu vianoce tak si všetci posielajú kartičky s pozdravmi, ktoré aj tak každý vyhodí alebo si ich odloží a nikdy si na nich nespomenie, sladkosti a neviem čo ešte. Na štedrý deň sa prídu najesť, donesú pár darčekov ale to je tak všetko a zbytok roka na seba zase všetci serieme. A každý rok to isté do okola..

Možno sa práve pýtate: Tak prečo ich oslavuješ? Jednoducho preto že musím. Doslova. Hlavne kvôli rodine /všetci sú veriaci a nechcem ich uraziť/.

Asi somnou väčšina z vás nebude súhlasiť, no takto to vnímam už nejaký ten rok.


Majte sa,milujte sa, oslavujte, robte čo chcete 

Sima.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára